Eskiler çelik yerine bakır eşyaları kullanırdı. Gelişen teknolojiyle beraber kullanım alanı giderek daralan bakır eşyalar, artık neredeyse sadece hediyelik eşya olarak kullanılmaya başlandı. Bu gelişmenin olumlu veya olumsuz olduğu hakkında bir fikre ulaşmak güç, ancak bakırın günümüzde nostaljik bir değere sahip olması ve hediyelik eşya olarak kullanılması bile bakır eşyaların tedavülden tamamen kalkmasının ne kadar zor olduğunu bizlere gösteriyor.
Erzincan Bakır El Sanatları
Hediyelik eşya deyince akla gelen ilk ürün bakır hediyelikler olsa gerek. Çok kullanışlı bir hediye seçeneği olarak gözümüze çarpan bakır hediyelik ürünler yeri geldiği zaman hediyelik eşya olmaktan çıkıp, günlük hayatta kullanılabilme özelliği sayesinde de sıkça tercih edilir hale geldi. Bakır tepsi, bakır sini, bakır lokumluk ve hatta bakır saat gibi bir çok ürünü içinde barındıran bakır hediyelikler, hediye edilebilecek en güzel ürünler arasında yerini alıyor. Eğer sizler de çevrenize hediye almak için karar vermiş, ancak ne hediye alacağınıza karar verememişseniz hiç düşünmeden bakır hediyelik eşya alabilirsiniz. Sitemizden bakır hediyelikleri görebilir, siparişinizi verebilirsiniz.
Son olarak Charles Tschopp’un hediyelerle ilgili şöyle bir sözünü hatırlatmak isteriz: “İnsan, hediyesini kalbiyle beraber vermezse onun ne değeri vardır?” Evet, hediyeniz ne olursa olsun, hediyenize kalbinizden bir şeyler katmayı unutmayın.
El Emeği Göz Nuru Hediyelik Bakır Eşyalar
Anadolu topraklarında doğmuş fakat unutulmaya yüz tutmuş bakır imalat ve el işlemeciliği sanatının bugün ayakta kalmasını sağlayan en önemli mekanı Erzincan’dır.
Erzincan’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan Erzincan Bakırı İmalat ve El İşlemeciliği günümüzde dövme, dökme, sıvama ve preste basma teknikleriyle mutfaktan salona, vitrinlerden duvarlara kadar olağanüstü süs ve sanat eseleri sunmaktadır.
Erzincan bakırı ile çaydanlık, semaver, sürahi, vazo, tepsi, çay-kahve-zemzem takımları gibi süs kulanım eşyaları yapılmakta olup, bu bakırın boyanması ve işlenmesi ile yurt içi ve yurt dışına pazarlanması sağlanmıştır.
1950’li yıllardan beri küçük atölyelerde işleme bakırcılığın başlaması ile Erzincan el sanatlarında cazibe merkezi olmuş sonraki yıllarda ise altın çağlarını yaşamaya başlamıştır.
Türkiye’de bakır işlemeciliğinin merkezi olan Erzincan, bakır ürünlerinde Türkiye’nin en iyi bakır ustalarının yetiştiği şehirdir.